събота, 8 октомври 2022 г.

Средства за защита на дихателните пътища и кожата

 

                               Средства за защита на дихателните пътища и кожата


В последно време този въпрос отново излиза на дневен ред, предвид близостта на войната в Украйна и възможността за употреба на ядрено оръжие или инцидент в ядрена електроцентрала. Все неща, които е напълно възможно да се случат, и то доста близо до границите ни.

Тук няма да се спирам на евентуалните сценарии от типа: "какво би станало ако" защото ако се случат само Господ може да ни е на помощ.

Ще се опитам да представя максимално просто и разбираемо личните предпазни средства, които са достъпни и всеки би могъл лесно да намери и да се научи да използва.


1. Противогаз

Служи за защита  на дихателните органи, очите и кожата на лицето от пряко попадение на радиоактивни частици, отровни вещества и бактериологични средства. Поставя се  самостоятелно и незабавно ако откриете употреба на химическо биологическо или ядрено оръжие. Така също и ако има кой и как да ви оповести за наличието на такова.

При поставянето се спазва следната последователност: Задържа се дишането и се затварят очите. Бързо се изважда противогазът и се поставя на главата. Правите рязко издишване отваряте очите и възобновявате дишането. Всичко това се прави с цел да сведете до минимум поемането на вредни вещества и да изхвърлите поетите такива в маската. След това задължително проверете херметичноста на противогаза. Това става, като запушите с длан входящия отвор на филтриращия елемент и опитате да поемете въздух. Ако всичко е правилно сглобено и поставено въздух не трябва да прониква. В противен случай вземете незабавни мерки за уплътняване. 

Добре е когато се снабдите с противогаз да тренирате поставянето му за да придобиете навици.


Ето една малка визуализация за тези, които не са ходили в казармата. По голямата част от тази тема е насочена именно към тях.                                                                                                             2. Средства за защита на кожата
Това са различни видове защитни костюми имащи за цел да предпазват тялото от бойни отровни вещества(БОВ).



Ще покажа тук два вида, които са сравнително лесни за намиране на вторичния пазар на разумна цена.






 
Гумирано наметало с ботуши. Можете да намерите такова по сергии разпродаващи старо военно имущество или на сайтове за он-лайн търговия. След покупката трябва да се прегледа за пробиви и/или скъсвания. Ако има такива следва да се замени или в много краен случай да се залепи с здраво армирано тиксо. 

Например такова или подобно по качества:






 Със същото могат да се уплътнят и ръкавиците там където влизат в ръкавите, а също и крачолите.
 
Става и за походни ремонти по цялоста на защитния костюм.

Като цяло за този защитен костюм мога да кажа, че е тежък и запарява. Употребата му определено изисква физически усилия и ако решите да заложите на такъв е добре да бъдете в добра физическа форма. От друга страна е доста здрав и осигурява много добра защита.


Облекло от найлон или промазан плат. Попадъл съм и на двете разновидности.



 






Съставено е от наметало с качулка, ръкавици с три пръста (показалеца е отделно за да може боеца да стреля) и калцуни. Води се за еднократна употреба и при напускане на замърсения район се изхвърля. Леко, има защитни функции, но материала от който е изработено е податлив на скъсване. Също запарява, но поне не тежи. На вторичния пазар до скоро бяха на цена 3-6 лв. за бройка.

Следва продължение...


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар