събота, 15 октомври 2022 г.

Оперативна секретност- Защо е по-добре да си държим езика зад зъбите

 Когато се подготвяме и ако настъпи нежелателно събитие в нашия регион, винаги е полезно да сме дискретни. 

Към днешна дата, има определени прослойки от населението, които гледат на подготвящите се, като на луди. Обикновено това са хора, заслепени от съвременния начин на живот на запад от " Босфора" и мислещи, че относителното им благоденствие в момента ще продължава вечно( сигурно така са мислили и мнозина в "Сирия" и "Украина"). Те ще ви обясняват, че ако избухне 3-та световна ядрена война или астероид удари планетата, приготовленията ви са безсмислени. 

И да - за тези две неща са прави, но само за тях. Ако човек следи новините и ги разбира, ще забележи, че в света постоянно се случват локални конфликти, природни бедствия, аварии и кризи и всички те могат да бъдат преминати с правилната подготовка. Безспорно е нужна и доза късмет, но тези които разчитат само на него са просто глупави.

 Дори се срещат такива от по-възрастното поколение, които макар и преживяли кризи в близкото минало (аварията в "Чернобил", кризата с електричеството през 80-те и хиперинфлацията през 90-те) продължават да си държат главата завряна в ... пясъка. Сред тези групи се срещат и такива, които само привидно се държат скептично и насмешливо, а крайната им цел е да извлекат информация от вас за това с какво разполагате, къде го криете и какви са уменията ви. Няма да се впускам в това да правя профил на такива хора, само ще кажа, че те са много по уплашени от вас, но се стараят всячески да го прикрият дори от самите себе си. Има и такива, чиито умствен капацитет просто не им позволява да надникнат отвъд шарените витрини и силните светлини на рекламите, за да видят голямата картина.

С такива хора не си струва да се занимавате. Те няма да започнат да мислят, като вас. Нито ще успеете да ги убедите в нещо.

 Ако имате такива познати и приятели просто не им споделяйте за заниманието си в мирни времена. Ако настъпи криза и прецените, че се нуждаете от тяхната компетентност и решите, че може да им гласувате доверие, мисля че сами и с радост ще се присъединят към вас.


Друга група са хората имащи интерес по темата, но нямащи никаква подготовка. По-голямата част от тях ще си останат само на ниво "интерес" без никакво последващо развитие. Другата част ще намерят информация, ще изкарат необходимите им курсове и обучения и постепенно ще се подготвят. Именно с такива хора бихте могли да говорите по свободно, но пак не "разкривайте всичките си карти". Правете го умно.


***********************************************************************************


 Първата група с която бихте имали проблеми са неподготвените. Попаднали в извънредна ситуация ще ги обхване паника и страх. Ще ги наричам "Щрауси". 

Част от тях ще са първите, които ще разграбят магазините, а след това ще обърнат поглед към такива като вас. Ще формират малки и зле организирани банди на съседски и/или приятелски принцип, чието действие ще обхваща малки участъци от територията. Оборудването им ще е предимно мародерско, а обучението минимално или никакво. Целта им на първо време ще са най-слабите и беззащитните и при евентуален отпор от ваша страна вероятно биха се отказали, а някои дори разпаднали. Ако обстоятелствата ви принудят да влезете в сблъсък с тях вероятно ще успеете да им се противопоставите. ( !?.!? )

Всячески пазете в тайна заниманията от тях и в мирно време и при криза! 


Второто и доста по-опасна група са действащите бандити. Ще ги наричам криминално проявени или за краткост "Крими" 

Това са престъпно проявените хора, които и към настоящия момент участват в банди или подобен род групировки. Такива хора и сега разполагат с леко стрелково оръжие (незаконно) могат да си служат с него. Знаят как да проникнат в имот и/или МПС. Те са професионалисти в занаята. Имат подготовка (насочена към друг вид кризи), но я имат, сравнително дисциплинирани са и имат предварително изградена организация и мрежа от контакти. Вероятно в началото няма да предприемат действия, по отношение на домовете, а след това интересите им ще са в сферата на благородните метали и чуждите валути. Има вероятност да овладеят банди от "Щраусите" които са оцелели достатъчно дълго, за изпълнение на дребни задачи по прехраната. Те ще дойдат при криза у вас само ако са имали информация от преди това. Борбата с тях е много трудна и ако не разполагате с взвод добре въоръжени и обучени стрелци, търсете начин да избягате. (за раницата за евакуация ще пиша отделно)

Всячески пазете в тайна заниманията от тях и в мирно време и при криза! 


***********************************************************************************


В заключение ще кажа, че оперативната секретност е първостепенен приоритет на този който е решил да се подготви.

Лоша идея е вашия дом/апартамент да свети през нощта, ако наоколо всичко е тъмно. 

Лоша идея е през деня комина ви да пуши, ако наоколо не пуши нито един. 

Лоша идея е да вдигате шум, когато наоколо е тихо.

Колкото по-малко знаят за вас (в мирно време и при криза) толкова по-малко проблеми вероятно ще имате после. И това не включва само материалните запаси, а и знанията и уменията ви.

При криза можете да бъдете принуден (включително и от държавата) против волята си да правите неща, които не желаете.


Не забравяйте, че и при най-лошата ситуация винаги ще има добри и беззащитни хора, на които можете и си струва да помогнете.



Забележка: ( !?.!? ) -означава че има неща, които няма да напиша в публично пространство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар