събота, 8 октомври 2022 г.

Запаси в апартамент. Храна и вода.

 

Жилищата в големите градове са абсолютно зависими от електричеството. От него зависят работата на хладилниците, готварските печки и помпите качващи вода до високите етажи на сградите.

При избора на храни обърнете внимание на тези факти и се придържайте към готови или изискващи минимална подготовка такива. Вкусовите им качества не са на ниво, но могат да ви помогнат да оцелеете.   Да се запасите с достатъчно провизии в градско жилище е трудно осъществимо. Наличието на мазе и/или таван, гараж дава известно предимство, но то е валидно само в мирни и спокойни времена. При криза тези спомагателни помещения ще се превърнат в мишена на крадци и мародери, които не е задължително да са външни за етажната собственост лица. За това ако решите да ползвате тези помещения, бъдете готови да преместите цялото им съдържание у дома при първите признаци на започващи проблеми с реда. Ако не разполагате с достатъчно място за това вероятно ще трябва да се разделите с някои излишни за момента мебели и вещи. Например ако в дома ви няма от седмици ток и сте били принудени да намерите други начини за готвене (газ, течни и твърди горива) спокойно можете да се разделите със старата готварска печка, ненужния хладилник и пералната машина. Освободеното от тях място ще събере доста запаси. Не е нужно да ги изхвърляте. Могат да изкарат известно време в мазето без да привлекат интерес. (нали няма ток)

Какво е достатъчно? Невъзможно е да се отговори на този въпрос, защото никой не може да предвиди колко време може да продължи една криза. Във всеки случай си мисля че храна за 60 дни на човек би му била достатъчна за да се ориентира в ситуацията и да предприеме необходимите действия (евакуация, вътрешно разселване, подобрение на ситуацията на място и ред други възможности).

 



 

Ето например една малка илюстрация на обема, който заемат консервите за 25 дни за един човек. При разход 1 консерва на ден. Дори и да не намерите нищо друго това е достатъчно за да оцелеете. Да ще сте постоянно гладни. Да няма да имате много сили. Да ще отслабнете, но ще оцелеете.

Ако към този запас добавите сухари стрити или смляни на прах и малко орехови ядки с мед (все неща с голяма трайност) животът ви ще е доста приличен.

Така например аз си приготвям запас от сухар (галета)


 

12 филии- приблизително половин хляб.



Опичам ги до златисто. Може и малко повече. След това ги смилам на прах.


Обема е две малки пакетчета, които имат трайност над 2 години. Може да се яде с лъжица, да се сипе в супа или бульон и дори в чай.


 

Тук е мястото да спомена, че при подобен режим на хранене е много вероятно да получите запек (констипация) за това не е зле да помислите за някакви слабителни с голям срок на съхранение. Например рициново масло. Евтино е, срока на съхранение е 2 г. и ако не ви дотрябва докато му наближи края на годността може да се използва в козметиката.

Ако искате да подобрите с още едно ниво храненето си, запасете се с мултивитамини.

Аз правя така: намерил съм марка, чиято разфасовка стига за месец и има голяма трайност. Пия ги един месец, на следващия почивам. Първоначално си купих 3 опаковки. След това докупувам по една и употребявам тази, чиито срок е най малък. По този начин не държа голям запас и винаги имам две резерви.

 

За водата: Човек с тегло 80 кг. се нуждае средно от 3 л. вода на ден, при оптимални условия. Ако занижим това на 2,5 л. на ден няма да умрем от жажда. В интернет има много калкулатори за потребление на вода и всеки може сам да сметне, какво е нужно да го съпостави с навиците си и да прецени нуждите си. Тук става дума само за вода за пиене. Не за миене, пране или готвене.

Да се върна на сметките. 60 дни Х 2,5 л = 150 л. чиста питейна вода. Това са 5 туби по 30 л. или 15 големи бутилки Х 10 л. например минерална вода. На пръв поглед изглежда много, но да не забравяме, че по време на кризата (стига да не е ядрена) ще имате много възможности да попълвате и/или опреснявате и увеличавате тези запаси. За района на София и ако решите да закупите туби и сами да си налеете вода в тях за дългосрочно съхранение, мога да препоръчам минералната вода на „ Софийската централна баня“. Водата там е слабо радиоактивна и в нея няма никакви биологически замърсявания. Наливал съм от там преди 10 г. и до сега е отлична на вкус и мирис. Всеки може сам да провери това. Нека радиоактивността не ви притеснява. Тя се дължи на наличието на газ Радон (подробности в Уикепедия) в нея. Ако решите да се запасите с наливна минерална вода е добре да погледнете къде във вашия район има извори и какви са свойствата на водите им.

В краен случай можете сами да си пречистите вода, но това отнема време и е енергоемко. Метода с тристепенното пречистване го препоръчвам основно при евакуация и/или живот на открито. Там възможностите да съхранявате и носите големи количества вода са силно ограничени.

За други битови нужди (къпане, пране)може да се ползва вода от близки водоизточници (течащи реки, езера и др.) стига пътя до тях да е безопасен. При ядрено или химическо замърсяване обаче, към такива източници трябва винаги да се подхожда, като към замърсени и ползването им да става само след проверка със съответните уреди.

Има още какво да се добави по темата, но за сега ще спра за да не става досадно.







Няма коментари:

Публикуване на коментар