понеделник, 22 август 2022 г.

За ПАСПОРТА и важните документи

 

                            За ПАСПОРТА и важните документи

 

 

И тук няма да откривам „топлата вода“ Мнозина ще си кажат „аз това го зная“, но дали сте го направили???

Ще се опитам да подсетя какво е добре да е в нас ако се наложи да напуснем дома си за дълъг период от време в контекста на оцеляването и максимално ориентиран към настоящето.

 

Без съмнение на първо място е задграничния паспорт. За това и му е отредено специално място в заглавието. Сега някой ще попита: нали сме в Евросъюза?

Да ама не. Ето само няколко причини в полза на паспорта.

1 Не всяка страна от съседите ни е член на Евросъюза. При евентуални бойни действия е много възможно дори членовете да откажат приемането на лични карти.

2 Личната карта може да ви бъде отнета загубена или повредена по време на измъкването от горещата зона. Същото важи и за паспорта, но винаги две е повече от едно.

3 С паспорт бихте могли да се придвижвате в целия свят след това. Не така стои въпроса с личната карта.

4 Паспорта ви позволява на някои места по света да се регистрирате в хотел, да закупите движима вещ (кола например), да откриете или да ползвате съществуваща такава сметка в банка и много други.

Във всяка страна е различно законодателството, но винаги паспорта дава повече от личната карта в тази посока.

 

Сега няколко думи за другите документи.

Тъй като тук разглеждам основно сценарии с бягство от война разсъжденията са в тази посока.

През годините съм имал някакъв контакт с бежанци от „близкия изток“ и опита ми е почерпен в известна степен от тях.

Документи за собственост на недвижими имоти. С цел запазване от лоши атмосферни условия не е зле предварително да са ламинирани, или поне достатъчно добре защитени от намокряне. Ако имате само апартамент в панелен блок (въздушен имот) е хубаво да се осведомите, какви права имате на земята под него. Много възможно е ако някога се върнете да намерите само земя. От друга страна обаче, ако земята под него е ваша дори и без самото жилище ще имате добър старт.

За селските имоти и обработваемата земя е същото.

Дипломи за образование сертификати за квалификация, удостоверения за раждане и брак (ако са налични) В чужбина повечето няма да важат, но наличието им може да ви даде предимство при намиране на работа, удостоверяването на факти и/или полагането на приравнителни изпити.

Например, ако сте автомонтьор или заварчик имате съответните удостоверения, кадърен сте и си намерите работа зад граница няма да „метете плаца“ повече от месец. Това разбира се предполага и по-добро възнаграждение за труда ви.

На края, но не на последно място- КАРТИ! Не за игра. Географски карти на маршрутите за измъкване. За България те са три- юг, запад и север. Ако някой тръгне по море на изток, то той вероятно би имал всички необходими знания и умения плюс доста повече.

Тук трябва да вмъкна, че употребата на карта изисква минимум знания и практика и ако ги нямате предварително тя(картата) може да ви е полезна, като тоалетна хартия или подпалка за огън. Също така картите не се разбират добре с вода или влага и трябва да се погрижите за това.

Що се отнася до всякакъв вид GPS-и, те също вършат работа, но се нуждаят от електричество. Имайте го предвид ако тръгвате. Ако се придвижвате с кола ще има ток докато има гориво или колата е изправна, а гориво докато има пари (много). Може да се наложи да изоставите колата и да продължите пеша.

В заключение мога да кажа, че всичко изброено тежи килограм-два най-много, а ако успеете да стигнете целта си дава допълнителни бонуси.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар