неделя, 28 август 2022 г.

24-часовата раница или мъжката ми „дамска“ чанта

 24-часовата раница или мъжката ми „дамска“ чанта

 

 

Всеки, който иска да бъде подготвен осъзнава, че бедата може да го завари на улицата, в трамвая и на ред други места различни от дома. За това е правилно да разполага с един екзистенц-минимум, който да му помогне да си добере до убежището или всяка желана дестинация. Трябва да се отбележи, че това е нещо което носите всеки ден с вас и тежестта има значение.

Такъв пакет категорично няма да е достатъчен, но би оказал неоценима помощ в трудна ситуация и би спестил ценно време за постигане на заложените цели.

Раничката, която използвам е 25 литрова армейска. Черна на цвят. Не се увличайте по камуфлажите. В градска среда бият на очи и се превръщат в снайперска цел. Неутралния черен цвят не ви присъединява към ничия армия, а вероятността да се придвижвате по тъмно или сумрак е голяма и този цвят ще помогне в това.



           Разпределението и е следното: Най-отпред има два джоба. Малък и голям.

В малкия са както следва:



Кабел за зареждане USB/miniUSB, флашка и кабелен трион. От трите изброени единствено триона има някакво отношение по темата. Може да се ползва по предназначение, като тел за привързване и още нещо, което не мога да спомена тук. Има място и за други дребни ежедневни неща, каквито често добавям.




Във по-големия лицев джоб са както следва: комбиниран прибор за хранене, лупа, мултитул, сапун в сапунерка, пакетче захар, дезинфектант за ръце, молив, химикалка, малка ролка тоалетна хартия и лютив спрей.

Ежедневни неща, за това ще се спра само на двойното им приложение. Лупата освен, като увеличително стъкло може да се използва и за запалване на огън. Тоалетната хартия и дезинфектанта(задължително на спиртна основа) заедно или поотделно могат да се ползват за разпалка. Лютия спрей за разлика от „нервнопаралитичния“ такъв въздейства еднакво добре и на хора и на животни, и е напълно легален за притежаване и носене. Показания тук е „куча марка“. На пазара има много по-добри. Тук трябва да отворя една скоба, че при употребата на спрей трябва да се съобразявате с посоката на вятъра и няколко други фактора. Също така има модели пръскащи  струя или мъгла. Ако никога до сега не сте използвали такъв е добре да вземете няколко по-евтини, да излезете на някоя поляна(НЕ В ПАРКА) и да опитате как става. Имайте предвид, че е много вероятно и вие да се обгазите при първите опити, така че ако имате проблеми със здравето, не го правете.

Химикалката и молива могат да се ползват и за друго, което няма да споменавам тук. Изисква се специално обучение.

Пакетчето захар може да подслади кафето, да даде малко допълнителна енергия или да помогне на някой изпаднал в хипогликемия.




 В средното(междинно) голямо отделение са както следва: Медицинска маска клас FFP2. Освен срещу биологични заплахи защитава от обикновен (срутени сгради) и радиоактивен (авария или тероризъм в АЕЦ) прах. Срокът и на употреба при горните замърсявания е ограничен, но достатъчен да помогне до напускане на опасния район или намирането на по-добро защитно средство.

Няколко кабелни връзки (свински опашки). Извън стандартното им приложение, могат да заключат врата или портал стига да има халки за катинар. Навиват се многократно и максимално стегнато на халките и се фиксират. Ако някой иска да ги премахне ще му е доста трудно, ако не разполага с нож или клещи. Второто приложение е за обездвижване на ръце и/или крака. В много краен случай с тях можете да привържете счупен крайник към импровизирана шина.

Следват две инвестиционни монети от злато и сребро. За тях само ще кажа че са конвертируеми и разпознаваеми почти по целия свят. Заемат малък обем, не се плашат от огън и вода и могат да бъдат скрити по тялото.

Аптечка, бутилка вода и обикновен чадър. Само ще спомена че аптечката е окомплектована от мен според нуждите ми.

После има метална сгъваема палка за самозащита, мокри кърпички опаковани по единично, сапун за ръце на листчета, обикновена запалка и джобно фенерче.

От изброените спомена за фенерчето. Нарочно съм търсил такова, което да се зарежда с обикновени батерии, а не с акумулаторна такава. Идеята е, че стандартните батерии се намират лесно и замяната им става за секунди, докато акумулаторните се нуждаят от време за зареждане и процеса привлича внимание.

Последния предмет е полиетиленов дъждобран. Лек и малък. Относително слаб. Може да предпазва от дъжд, директно попадане на радиоактивни частици по кожата и дрехите и химически замърсявания.

Последното и най-голямо отделение използвам за ежедневните си неща и в него няма нищо по темата.

В заключение мога да кажа, че всичко описано по-горе тежи 3.5 кг от които 0.75 е само водата. Освен това описаните приложения са с много големи компромиси за някои от вещите. Все пак никъде няма пълно щастие. 






Няма коментари:

Публикуване на коментар