вторник, 9 август 2022 г.

Тайник със запаси

                                                        Тайник със запаси

 

Предистория:
Първия комплект го зарових преди 10-15 години. Даже не помня точно кога.
С течение на времето направих по един такъв за всеки член от семейството според нуждите и желанието му. Разположени са в околностите на София в близост до големите изходни артерии. Приблизителния радиус е от 3 до 5 км. в страни от пътя, в гористи райони без пряка видимост от пътя и близо до ясни видими и трудно унищожими ориентири. (Например: голямо и по възможност специфично скално образование, но НЕ къща или дърво.) При сегашните технологии не е лошо да се засекат и GPS координатите на мястото, но е СИЛНО ЖЕЛАТЕЛНО  да не се разчита само на тях. При една извънредна ситуация е много възможно да нямате под ръка GPS или системата да не работи.

Защо:
Идеята беше, че ако поради някаква причина се окажа без дом близки и подкрепа и само с дрехите на гърба си, да имам място от където да се снабдя с няколко дреболии от първа необходимост без да се налага да ги крада и да са сравнително достъпни. Тук е мястото да уточня, че освен градското жилище разполагам и с такова в провинцията, което е добре обезпечено, но пътя до него или до границата (пеша) при задръстени и/или блокирани пътища е дълъг.

Кога може да потрябва:

В случай на евакуация от града или държавата ако домът ми  бъде разрущен. Тогава се предполага, че и всичко на около няма да е годно. (силно земетресение, крупно наводнение,война) В такива ситуации едва ли може и трябва да се разчита на помощ от държавата. Дори и да дойде такава, тя ще бъде малка и закъсняла.


За самия тайник:
Тъй като това е нещо което заравяш в земята и нямаш контрол над него и е възможно да не го намериш повече, водещи са били ниската цена и малката стойност на нещата.
Всичките ни тайници, както и нещата в тях са употребявани но здрави и качествени. Общата стойност на всяки едва ли надвишава 40-50 лв. Сума която сме преценили, че едва ли ще ни "бутне". Освен това мисля, че много по малко ще „бия на очи“ ако съм облечен в нещо старо и изпомачкано, от колкото като преди малко излязъл от МОЛ-а.
Поставил съм неща, които съм преценил, че може да ми потрябват ако се наложи да повървя повечко пеша и някакъв екзистенц-минимум за пребивавани на открито.
Качвам няколко ориентировъчни снимки, но не и списък защото мисля, че всеки сам за себе си трябва да си прецени какво да сложи. Това е новия ми бидон от тази година тъй като се оказа, че стария все пак някой го е намерил и когато отидох да го проверя част от нещата бяха разхвърляни а други, които са им се видяли ценни задигнати.

Бидона и запечатването му.(многоо силикон за да е сухо)







Съдържанието и напълването:

Голямата бутилка съдържа дейонизирана вода-става за пиене, промивки и готвене. После празната бутилка може да се използва повторно. Малката е с медицински спирт. Стар анорак, дъждобран. Ролка с градинска тел (облечена) от строителен хипермаркет. Сгъваема туба 3л. за вода (вътрешноста от картонените разфасовки за вино) с кранче. Освен за вода може да се използва и като надуваема възглавница. Бял чувал за строителни отпадъци. (може да се използва като раница/мешка) 

Няма да описвам всичко защото е видно от снимките, а само нещата за, които могат да възникнат въпроси.








Ползите:
1. Ако се наложи ще съм с малка крачка напред.
2. Ако до тогава не са открити- след 1000 г. някой млад археолог може да напише научен труд върху тях.

 Идеята за всичко по-горе далеч не е моя. Показаното е моя вариант. Възможни са всякакви вариации по темата. Това е строго индивидуален пакет и всеки трябва сам да го подготви според нуждите си.

За местата, правилния им подбор и начина на заравяне ще пиша отделно, защото темата е достатъчно дълга и широка.


Няма коментари:

Публикуване на коментар