четвъртък, 22 септември 2022 г.

Непълно разглобяване на пистолет ТТ-33

 


                                        

                                         Непълно разглобяване на пистолет ТТ-33






Какво мога да добавя. Пистолет ТТ-33 е създаден от руския конструктор Фьодор Токарев. Вътрешно и външно много наподобява пистолетите Colt мод. 1911 и FN Browning мод.1922.
Отликата е че ТТ-то няма допълнителен предпазител. Обезопасяването се осъществява като се взведе чукчето на предпазен полувзвод. Едно доста несигурно решение, което не винаги е ефективно. Ударно-спускателния механизъм е с единично действие (сингъл екшън). Патрона е калибър 7,62Х25, много мощен (430 м/с, 508 J.) Това определя голямата пробивна сила на куршума. Същия патрон се използва и при "ППШ" ( картечен пистолет Шпагин) познат ни от филмите за Втората световна воина и паметника на съветската армия в София.

В контекста на оцеляването мога да кажа, че това е капризно във всяко едно отношение оръжие. Стоманата на цевта не е хромирана и има склонността много бързо да ръждясва ако не бъде почистена след стрелба. Капацитета на пълнителя е малък (8 бр.) Ръкохватката в оригиналния и вид е неудобна (на клипа е тунингована). Мунициите до скоро бяха много евтини и разпространени от стари военни запаси, но тези наличности се изчерпаха и сега се намира само ново производство на значително по-скъпа цена. Снемането на калибъра от въоръжение в силовите структури и намаляването на производството му го превръщат в бутиков и труден за намиране при криза. Единичното действие на спусъка и липсата на предпазител правят носенето му с патрон в цевта, опасна задача.

Сега за положителните страни: Има голяма пробивна сила и може да поразява жива сила в небронирани превозни средства. Също така прониква през бронежилетка клас 1 и 2. Вероятно и клас 3, но не съм присъствал на такъв опит и не мога да го твърдя със сигурност. Също така е  способен да повали диво прасе или мечка.
Доста е тънък и няма много стърчащи части и детайли, което го прави по-лесен за укриване и бързо изваждане. Звукът от изстрела е много силен и сам по себеси има голям психологически ефект. Капацитета на пълнителя може да се повиши с един патрон, ако се използва капачка за пълнител, като показаната в клипа. Това също подобрява и захвата на оръжието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар